19-07-06

Guatemala doet te weinig tegen vele vrouwenmoorden

Vrouwen in Guatemala worden nog altijd alarmerend vaak het slachtoffer van moord.
In een rapport dat Amnesty International dinsdag publiceerde staat dat de regering veel te weinig doet om de vrouwen en meisjes tegen de vaak wrede moorden te beschermen.
Sinds 2001 zijn 2.200 Guatemalaanse vrouwen door geweld om het leven gekomen, en het aantal slachtoffers neemt ieder jaar toe.
Zo werden in 2002 163 vrouwen vermoord, 383 het jaar daarop en 527 in 2004. Vorig jaar kwamen 665 vrouwen door geweld om het leven, en tussen januari en mei van dit jaar alleen al werden in het land 229 vrouwen vermoord, aldus het rapport.
De gewelddadigheid nam in het algemeen toe in Guatemala, dat twaalf miljoen inwoners telt. Maar de moorden op vrouwen namen tussen 2002 en 2005 met 63 procent toe, de moorden op mannen met 45 procent.
Veel van de moorden op vrouwen zijn bijzonder wreed. Vaak zijn ze verkracht en verminkt.
Het rapport bekritiseert het gerechtelijk systeem van Guatemala. AI kon slechts twee veroordelingen vinden in de 665 moorden op vrouwen van vorig jaar.
Vaak wordt er ook niets gedaan om verdwenen meisjes of vrouwen op te sporen.
Een voorbeeld daarvan is het geval van Cristina Hernandez die op 27 juli 2005 vlak voor haar huis in een auto gesleept werd.
Haar vader probeerde tevergeefs de auto te achtervolgen en ging dan de ontvoering melden bij de politie en vragen dat er wegversperringen zouden opgeworpen worden.
Hij zei dat de agenten weigerden, met het argument dat meisjes vaak wegliepen met een vriend, en dat ze pas na 24 uur konden beginnen zoeken.
De volgende ochtend werd het lijk van Cristina gevonden. Ze was over haar hele lichaam gebeten en met vier kogels afgemaakt.
De familie vreesde voor haar eigen veiligheid en dook onder. De moordenaars zijn nog altijd niet gepakt.
Amnesty roept Guatemala op om de kwaliteit van de misdaadbestrijding op te drijven, met onder meer een betere opleiding van onderzoekers.
Ook moeten de meldingen van ontvoeringen van meisjes en vrouwen ernstiger genomen worden, en moet het onderzoek grondiger gebeuren.
Tenslotte moet het land ook meer inspanningen doen om de veiligheid te verzekeren van getuigen en van de families. Vaak durven die niet getuigen uit schrik voor represailles.
Het rapport is een vervolg op een eerder AI-onderzoek dat in juni 2005 gepubliceerd werd onder de titel: ,,Geen bescherming, geen gerechtigheid: moorden op vrouwen.''
(md)www.standaard.be

13:16 Gepost door Jeronimo in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |