19-08-05

Day 2: friday july 22, 2005 - Mountainbiking through the little villages and woods of Antigua

We ontwaken met de zon in de ogen. Mijn roommate en mij vragen ons af of het kerkje dat we door het raam in de douche zien, te trekken zou zijn, met de zon die fel tegenlicht geeft.
Antigua ziet er opeens anders uit. Er is al veel volk op straat, meer toeristen ook. Al moet je onder toeristen vooral jonge backpackers verstaan en minder de toeristentypes die je in europa ziet.
De gevels maken een vuile indruk. De staten zijn allemaal geplaveid met kasseien. Voertuigen rijden af en aan. De stad is ingedeeld in Avenidas (noord-zuid) en Calles (Oost-west). Pas op het eind van de reis, als ik vind dat Antigua eigenlijk één van de mooiere stadjes is, heb ik het systeem door en vind ik makkelijker mijn weg in de stad.

In café Sky, huren we een gids en een mountainbike en trekken we erop uit in de buitenwijken en de omliggende dorpjes. Impressionant. In België zou je je geen voet buiten wagen en hier reden we zomaar rond op de aarden weggetjes tussen de bouwvallige betonnen hutjes met roestige golfplaten als dak. Overal zijn er wel Tienda’s. Ik vraag me af hoe die mensen rond komen. Waarschijnlijk kopen ze bij mekaar.
We worden ondergedompeld in de echte Guatemalteekse cultuur. We stoppen regelmatig op marktpleintjes, aan kerkjes en kijken naar de spelende kinderen of de vrouwen die hun was doen op de publieke wasplaats. Wat opvalt is dat de mensen ons heel vriendelijk gezind zijn. De kinderen staren ons nieuwsgierig aan en lachen verlegen. De “ola’s “en « Buenos Tardes » vliegen ons om de oren.

Zalig, het is puur genieten, over kleine hobbelige paadjes, gaat het de struiken in om na een tijdje een onverharde helling op de puffen. Zo stijl dat ik buiten adem moet afstappen en me niet meer in gang kan zetten. Boven hebben we een heerlijk uitzicht op de armzalige straatjes. Ik zie een frisdrankvrachtwagen passeren met in het deurgat van de laadruimte een bewaker met machinegeweer.

Aan een brugje houdt een knappe modern geklede jonge vrouw haar twee herdershonden in toom.
Honden lopen er hier trouwens bij de vleet, vol vlooien en graatmager.
Onderweg passeren we ook wegenwerken. Een 15-tal arbeiders is er met schop en spade diepe greppels aan het graven waarin ze buizen aan het aanleggen zijn. Graafmachines zie je hier niet. Zoals heel veel dingen die bij ons al jaren machinaal gebeuren gebeurt hier nog heel veel op ambachtelijke wijze en met de hand of geïmproviseerde werktuigen. Schitterend tafereel.

’s Middags bezoeken we een artisanaal marktje. Ik trek foto’s van de wevende vrouwen en de kindjes die er in hun kleurige traditionele kleij enorm schattig uitzien. Hun moeder trekt me mee naar haar koopwaar en smeert me een pannenlap aan in kipvorm. Ik betaal er 25 Q voor, da’s 2.5 euro. Pas later besef ik dat ik moet afdingen.

Onderweg met zicht op de vulkanen, krijgt iemand een lekke band die in een mum van tijd door onze handige gids gestopt wordt.
We zijn pas terug in Antigua of het begint te regenen. De regencape ik aanheb doet ferm deugd. Toch blijken we een ferme bui gemist te hebben. De regen houdt aan tot ’s nachts.
We kuieren wat door de onderstroomde straten en de plaatselijke bevolking lacht met mijn felkleurige plastieken cape.

We aperitieven terug in café Sky. Terwijl we genieten van verschillende cocktails of mangosapjes barst een hevig onweer los dat de straat omtovert in een kolkende rivier. Taxi’s brengen ons naar een hippe mexicaanse eettent: FRIDA’s. Vol luide muziek en even lawaaierige Amerikaanse jeugd.
Enchilladas de Mollo Poblano, eet ik. Een soort tortillas in bruine bonen saus met rijst. Niet slecht, maar nu ook niet bepaald schitterend. Voor een 7 Quetzal heb je hier een frisdrank van 354 ml. Canada Dry heeft trouwens ook tonic en spuitwater en de fanta en (diet) coke smaakt hier anders dan in europa.
Ik ben doodop en blij als we terug in het hotel zijn.

photo: public washing place somewhere in a little village around Antigua.

19:36 Gepost door Jeronimo in Guatemala | Permalink | Commentaren (1) | Tags: guatemala, antigua, mountainbike |  Facebook |

Commentaren

Cool Allemaal saampies wasjes en plasjes doen. Mooie foto vind ik.

Gepost door: Little Witch | 22-08-05

De commentaren zijn gesloten.