26-08-05

Day 12: monday august 1, 2005 - Sayaxché - Aguateca - El Remate

Om 7u30 ontbijten we in ons hotel in Sayaxché.
Onze begeleidster heeft weeral een deal kunnen sluiten dat we te danken hebben aan haar “onderhandelingstopje” zo veronderstellen we. Voor de prijs van een lancha, heeft ze speedboten kunne huren die ons over de rivier doorheen de jungle op anderhalf uur naar AGUATECA kunnen brengen, een andere Mayasite ergens diep verscholen in de jungle.
Prachtig, omringd door struikgewas en jungle varen we over de enrom brede rivier die soms versmalt tot nauwelijks een beekje. We houden af en toe halt aan enkele vogeleilanden en leggen dan aan.

Het modderige pad maakt stappen moeilijk en het zweet loopt uit onze poriën door het ademen alleen al. Dit keer heb ik tegen de muggen een t-shirt met lange mouwen aan, maar eenmaal boven trek ik toch mijn t-shirt met korte mouwen aan en smeer me in met DEET.
Het brandt enorm in mijn nek, waarschijnlijk omdat die al wat verbrand is.
Onze zieken zijn gelukkig al stukken beter door die pikuren in hun gat.
Veiligheidshalve lopen ze met een muskietennet op hun hoofd rond.
We klauterend door een kloof en bezoeken de site.

De koelte die de vaart van het bootje ons geeft is een echte opsteker.
Terug in Sayaxché, stappen we in ons pas gereinigd en proper maar kokend busje en wachten aan de oever van de rivier op het veer dat ons moet overzetten.De tocht richting Tikal kan beginnen, maar eerst lunchen we.In een refterachtig cafeetje eten we taco’s met lekkere soep.Opeens lijkt het wel of er zich een scene uit een spaghettiwestern afspeelt.Er komen wat obscure cowboys binnen die stuk voor stuk een pistool in hun riem hebben steken en dan volgt nog een dikke grote spaansachtige met volgens mij een half-automatisch pistool aan zijn heup, een t-shirt met een zware gouden ketting. Ze zitten ons maar raar te bezien.
Ik ga dan maar een sigaretje roken op de achterplaats, in plaats van buiten op de stoep.

Later vernemen we van de chauffeurs dat dat het soort mannen zijn die de overvallen plegen en dat de plaats waar we gisteren in the middle of nowhere vastzaten, ook niet meteen de veiligste plek was.
De weg naar Tikal is eveneens berucht. Maar alles is tot nu toe goed verlopen en we maken ons niet echt veel zorgen.

We overnachten in El Remate, Casa de Don David, een chique hotel, maar het kost ons 16 doller per persoon en daarom blijven we maar één nacht.
We delen met drie de kamer die enkele windmolens heeft zodat er toch iets van koelte wordt gecreëerd. ’s Avonds nog geven onze was mee en hopen dat we die morgen na het bezoek aan de site van Tikal droog terug krijgen.

AGUATECA INFO.
Archeological info

Photo: On the River Rio La Pasion to ancient Mayan City Aguateca (250 bc - 900 ad) in the jungle.

18:53 Gepost door Jeronimo in Guatemala | Permalink | Commentaren (1) | Tags: guatemala, sayaxche, aguateca, rio pasion |  Facebook |

Commentaren

Guns Scare the hell out of me. Wat een koelbloedigheid heb jij !

Gepost door: Little Witch | 29-08-05

De commentaren zijn gesloten.