17-09-05

Day 19: monday august 8, 2005 - Honduras, Copan, Ruinas

Mijn kamergenoot is al vroeg wakker en gaat lopen. Ik ben ook bij de vroege vogels, enkel een van de zieken is ook al op. Ik zet me aan een tafeltje en ontbijt al. De heerlijke koffie smaakt verrukkelijk, net als het fruitbord en de toast.
Druppelsgewijs komen de anderen ook ontbijten en dan trekt iedereen op eigen houtje de stad in. De zon brandt al verschrikkelijk.
Ik neem wat straatfoto’s en foto’s van de stoere bewakers van de banken.
Dit keer lukt het wel om te internetten en ik schrijf vlug een verslagje.Rond 13uur vertrekken te voet met een gids naar de site van Copan. Amper 20% is blootgelegd en overal waar we heuveltjes zien, daar liggen restanten van tempels onder.De jungle heeft alles in de loop der eeuwen overwoekerd.
We krijgen een goeie rondleiding, hier zijn de stelas en de altaren weer anders qua stijl. Er ligt hier ook nog een ballen-veld waar de aristocratie het spel speelde. De winnaar werd geofferd: men sneed zijn hart uit en plantte dat op een rond gebeeldhouwd werk, via gootjes stroomde het bloed dan van het ronde bolwerk, moet een sierlijk tafereel geweest zijn. Zo kwam de ziel van de geofferde direct in de hemel terecht. De verliezer werd gewoon van kant gemaakt.
Eén van de beroemste dingen in Copan is de Hiërogliefen-trap. Een meters hoge tap vol hiëroglyfen die de hele geschiedenis en rituelen vertellen.
We klimmen langs een deels door de jungle overwoekerde tempel naar boven waar we een schitterend uitzicht hebben over de site.Ook hier is de akoestiek weer enorm.
Enkele archeologisch geïnteresseerden gaan nog de tunnels in, die 6km lang zijn en het binnenste van de tempels bereiken.
Wij wachten uitgeteld in de schaduw.
De rest van de dag verloopt relaxed.

photo: stela, sacrifice-alter where the winner of the ball-game was sacrificed to the gods, his heart was cut out and put in de hole of the bowl.the blood was streaming in the gutters around it and then everything was burnt to get him to Paradise. The loser was just wasted...

13:31 Gepost door Jeronimo in Guatemala | Permalink | Commentaren (1) | Tags: honduras, copan, maya, guatemala, ruins |  Facebook |

Commentaren

how bizar Dus de winnaar werd geofferd? Voor een keer zijn deze met ongeluk ijn het spel en geluk in de liefde dus de meest fortuinlijken. Ja is het leven zo niet altijd eigenlijk?

Gepost door: Little Witch | 23-09-05

De commentaren zijn gesloten.