05-11-07

Bolivia, dag 6 salar - Salar

Laguna Verdepoint

's ochtends rond 5 uur worden we gewekt en springen we in onze kleren. De ochtendschemering doet ons vrezen dat we te laat zijn voor de zonsopgang, maar we springen in de jeeps en rijden de salar op. Na een half uurtje houden we halt en stappen we uit. in de onmetelijke verte zien we boven de vulkaanruggen de eerste zonnestralen. Schitterend ondanks de bittere koude is het draaglijker dan gisterenavond, de wind is immers gaan liggen. Ook de rode vulkaantop van de Tunupa blaakt algauw in het gouden ochtendgloren. Wat een prachtig moment.
De bergen in de verte zijn zo ver dat de zon quasi recht op ons staat als ze net boven de horizon komt piepen. Onze schaduwen zijn gigantisch lang...Het zorgt voor prachtige plaatjes. Daarna rijden we voldaan terug naar onze barakken, waar het nog een uur wachten is tot we ons ontbijt krijgen. Na het ontbijt gaan we in twee jeeps de vulkaan op. De derde jeep heeft een platte band en de chauffeur met die vervangen. We bezoeken de grot met de Chullpa-mummies. De Chullpa zijn een volk dat dateert van voor de Inca's. De mummies werden hier in de kleine grot bewaard en uitgestald en blijkbaar komen mensen hier offeren om in de hoop dat hun gebeden verhoord worden. De mummies zijn niet meer dan uitgedroogde skeletten met gerafeld vel erover. Ene lijkt verdacht veel op Jack Sparrow. 't is maar dat we daar met 15 op enkele vierkante meters op mekaar staan, maar het is best een beetje akelig. Nog wat close-upfoto's en hup weer naar buiten genieten van de ochtend die zich over de wijdse vlakte voor ons verspreidt, terwijl de gids ons de legenda van Tunupa en de zoutvlakte vertelt.
De chauffeurs laden alles op de jeeps en hup daar gaan we weer, de salar op. We verlaten de Salar de Uyuni en komen in de Salar de Coipasa. Ook hier trekken we nog wat fotos locos op aandringen van onze chauffeurs en dit keer doen ze ook mee. We doen ook een orientatietest met een blinddoek. Geblinddoekt moet iedereen 250 stappen vooruitzetten richting de vulkaan. Sommigen wijken amper van hun lijn af, anderen maken in wijzerszin gewoon een grote cirkel. Wat hier mee werd aangetoond is iets voor jonges en wetenschap en jullie zijn slim genoeg om het zelf uit te zoeken.
We houden een korte stop in Llica een stadje waar een militaire post is, zoals altijd ziet de kazerne eruit als een sprookjesburcht...ommuurd met kantelen en wachtorentjes in flashy "camouflage"-vlekken-kleuren. We trekken geen foto's om problemen te vermijden. In het woestijndorpje Puntanera geniten we van ons almuerzo om daarna in de zoveelste stofwolk te verdwijnen en de salar weer op te gaan tot we aankomen in Sabaya: een warme douche!!!!
Hier eindigt onze salartour.
We logeren verdikke bij de mensen zelf, hun woonruimte zijn op dezelfde verdiepen als onze kamers. Het toilet moeten we doorspoelen met een kan water en verder is er geen stromend water. De winkelruimte doet dienst als eetzaal. We zitetn gewoon in de etalage tot het rolluik dichtgaat om ons te beschermen tegen nieuwsgierige blikken van de inwoners.
Het stadje is blijkbaar ook een verbindingsweg voor vrachtwagens?. Ze rijden op en af. We maken enveloppekes om de fooi voor de chauffeurs en het kokkinnetje in te steken. Die gaan we morgen afgeven.

07:45 Gepost door Jeronimo in Bolivia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tunup, chullpa, mummies, salar de coipasa, sabaya |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.