06-11-07

Bolivia dag 16, dag 7 salar - transit

Eendracht maakt machtGeisers Sol de Mañana

De laatste dag van de Salartour is gewoon een transitdag. Kort na het vertrek hebben we al autopech. De servo van een van de jeep doet het niet meer. De chauffeurs demonteren een heel stuk motor en herstellen de servopomp: hoe ze dat doen dat weet ik niet, maar hoedje af. We laten een vieze olievlek achter in het zand. We rijden eerst enkele uren naar Chipaya, waar een inheems volk woont op traditionele wijze. Zij zijn niet Indiaans, maar ik vraag me af wat ze dan wel zijn. Ik denk dat er met niet-indiaans bedoeld wordt dat ze niet afstammen van de Aymara of de Inca's, mar nog een andere bevolkingsgroep zijn. Whatever. Het lijtk verdikek bokrijk en we verspillen onze tijd met het bezoek aan één familie aan wie we al onze giiften uitdelen. de Chipaya wonen heel uitgestrekt in ronde strodakken lemen hutjes. Elk huisje heeft ook een rond bijgebouw dat de keuken moet voorstellen. Antropologisch heel interessant allemaal, maar toch, het geeft een ietwat raar gevoel.
Over de eerste asfaltweg, zelfs een snelweg, rijde naar de vieze vuile stad Oruro waar we afscheid nemen aan de wederom drukke busterminal. het is weer wennen een de stedelijke overload. We halen maar net de bus zeg, en hij rijdt al weg terwijl er nog twee van ons moeten opstappen...dan houdt hij weer halt en dan vliegt hij er vandoor door de sloppen. Na enkele uren staan we in het duister stil in een immense file van microbusjes. We zitten in de voorsteden van La Paz. Het is niet te doen, onvoorstelbaar. In beide richtingen staan toeterende busjes vier rijen dik,hoewel rijen, vanaf ze 2 centimeter ruimte zien wringen ze zich er tussen. Met ongeloof staren we anar het tafereel. De zijkanten van de wegen zijn overbevolkt met honderden mensen. Geen mens die weet wat al dat volk daar loopt te doen.
Zo mogelijk valt onze mond nog verder open als we La Paz weer zien opduikenlangs de heuvelflanken. de melkweg op aarde, al die lichtjes...
Aan de bushalte nemen we weer in groepjes een taxi naar ons hotel Alem in Sagarnaga in het immens drukke centrum. we eten lekker in het cocamuseum.

Laguna Colorada

18:39 Gepost door Jeronimo in Bolivia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bolivia, lapaz, microbus, sagarnaga |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.